2.8.2011

Tehtävälista

Eilen illalla etsin netistä tietoa aloitekyvyttömyydestä, joka hieman liittyy tuohon ongelmaani. Satuin löytämään tieni parillekin keskustelupalstalle, joissa naiset valittivat aloitekyvyttömistä miehistään. Lyhyesti nuo viestit menivät tähän tapaan:
"Mies ei ota vastuuta mistään perheasioista eikä tee mitään. En jaksa! Nalkutinalkutinalkuti...
Mietin nuita nalkutuksia ja vertailin niitä omaan toimintaani. Minussa on myös hieman havaittavissa samaa. Perusjutut (ruoanlaitto, siivous ja sekin nihkeästi, pyykinpesu yms.) tulee hoidettua mutta muut asiat eivät sitten oikein herätä kovin suuria riemunkiljahduksia. Sanomattakin lienee selvää, että tällä tavalla nämä hoidettavat asiat tahtovat jäädä roikkumaan ilmaan. Jos asian suorittamatta jättämisestä ei koidu mitään suurempaa vahinkoa/hankaluutta, niin se yleensä jää tekemättä.

Tehtävien tehtävien listalla on jo kertynyt jonkun verran kaikenlaisia pienimuotoisia juttuja, joita en ole hoitanut mutta jotka olisivat hyvä hoitaa. Päätin sitten ottaa itseä niskasta kiinni ja kirjata nuita tehtäviä ylös paperille. Perfektionistina aluksi mietin, että josko tuosta listasta tekisi jonkun hienon excel-listan tai tietokannan, jolla tehtäviä olisi helppo seurata, tarkastella ja analysoida edistymää. Lopulta päädyin kuitenkin kynä-paperi -menetelmään, sillä jos olisin tehnyt sen tietokonepohjaiseksi, niin sen käyttämisessä olisi jonkunasteinen kynnys ja lopulta sitä tuskin olisi tullut käytettyä kovinkaan innokkaasti. Tämä paperille kirjailu on sen verran yksinkertainen ja nopea tapa, että ehkä listaa tulisi sitten päivitettyä paremmin. Laitoin paperille vain paikat tehtävälle, kirjaamis- ja valmistumispäivälle. Tästä näkee nopeasti mitä on tullut tehtyä ja mikä homma odottaa vielä tekemistä.

Kyllä tuo asioiden ylös laittaminen hieman laitattaa töppöstä toisen eteen nuiden keskeneräisten tehtävien suhteen. Kirjailin eilen illalla kymmenkunta tehtävää listalle ja paria niistä olen jo tänään koittanut saada tehdyksi. Tosin yhden ongelman kyllä jo huomasin tässä tehtävien listailussa. Aloin yhdessä vaiheessa jo miettiä mielessäni, että uskaltaakohan näitä ja näitä tehtäviä laittaa listalle. Mielessäni siis jo taktikoin, että jos en kirjaa tehtävää ylös, niin ei sitä silloin tarvitse tehdäkään! Osa näistä on kyllä sellaisia ikuisuusprojekteja, että niiden valmistumiseen voi mennä hyvinkin kauan.

Mutta jospa sitä kuitenkin jaksaisi vain kaikesta huolimatta kirjailla kiltisti niitä tehtäviä ylös ja tehdä niitä sitten sitä mukaa kun jaksaa ja ei olisi aivan niin patalaiska ja aloitekyvytön veltto mato...

Ei kommentteja: