21.8.2011

Lukemista

Kävin eilen pyörimässä kirjastossa. Koitin katsella, että löytyisikö sieltä tähän minun ongelmaan liittyviä kirjoja mutta vesiperä tuli vedettyä. Koska minua ei huvittanut lähteä takaisin tyhjin käsin, niin lainasin erään kirjan. Tuo kirja ilmestyi vuonna 2008 mutta koska uudet kirjat ovat aina heti lainassa ja varattuina sen puoli vuotta niin tuokin painui sitten ajan myötä unholaan kunnes nyt muistin sen.

Sivuja kirjassa oli melkein kolmesataa mutta niin vain sekin tuli luettua nyt yhden päivän aikana. Ja mikäpä sitä oli lukiessa, kun teksti oli helppolukuista, tarina mukaansatempaava ja vielä aika ajoin hyvin hauskasti kirjotettukin. Välillä nauratti niin, että varmaan naapuritkin ihmettelivät, että lieköhän se yksinäinen tullut hulluksi kun itsekseen hihittelee.

En muista milloin viimeksi olisin lukenut kertomakirjallisuutta mutta pitempi aika siitä jo on. Opiskeluaikoina tuli luettua paljonkin, kun kirjasto sattui olemaan ihan kivenheiton päässä asunnosta, niin siellä jaksoi käydä aina useastikin. Olinkin jo melkein unohtanut miten nuihin kirjoihin voi uppoutua, toisin kuin television kanssa. Tämä voi kuulostaa hölmölle mutta kirjaan verrattuna televisio tuntuu jotenkin passiiviselle. Kirjaa lukiessa jotenkin tuo oma mielikuvitus värittää tapahtumat paljon paremmin televisioon verrattuna. Hyvänä esimerkkinä voi pitää kirjaa "2001 avaruusseikkailu", joka lukukokemuksena on ollut yksi parhaiden joukosta. Myöhemmin tämä tuli televisiosta elokuvana, joka oli puolestaan yksi tylsimpiä ja suurimpia pettymyksiä. Melkein elokuvan alusta saakka mielessäni pyöri vain, että ei herran jestas mitä uskomatonta paskaa. Teki mieli jättää elokuvan katsominen kesken, mutta lopulta katsoin loppuun asti. Mahtoiko sitten tuota elokuvaa kohtaan olla liian suuret odotukset tuon kirjan takia ja sen takia se oli suuri pettymys, tiedä häntä. Pitäisi joskus tehdä niin, että katsoo ensin jonkun kirjaan pohjautuvan elokuvan ja vasta sen jälkeen lukee kirjan ja tekee loppupäätelmät molemmista.

Mutta joka tapauksessa, varmaan olisi hyvä käydä tuolla kirjastossa useamminkin niin tulisi samalla käytyä aina hieman ihmisten ilmoilla torveilemassa eikä tulisi liikuttua vain akselilla koti-työpaikka-kauppa.

Ei kommentteja: