2.7.2011

Nappeja naamaan

Hampaankoloon jäi vielä hieman kirjoiteltavaa liittyen viimekertaiseen postaukseen...

Siinä lääkärin huoneessa istuessani ja kuunnellessani lääkärin jankkausta laitoin merkille yhden asian. Lääkäri ei tehnyt tällä kertaa yhtään muistiinpanoja. Aikaisemmilla kerroilla hän kirjoitteli lehtiöönsä aina joitakin merkintöjä. Tämä sai jo minut vähän miettimään, että ei taida lääkäriä enää kiinnostaa tämä minun asia.

Lääkäri tarjosi myös näiden aikaisempien jankutuksien lisäksi myös toistakin vaihtoehtoa, masennuslääkkeitä nimittäin. Voin ehkä olla hieman masentunut mutta mielestäni ei nuo lääkkeet ratkaise tätä ongelmaa. Satuin sitten myöhemmin illalla etsimään tietoa netistä näistä SSRI-lääkkeistä ja törmäsin Wikipedia-artikkeliin. Ja minua ei kyllä kovin vakuuttanut nuiden lääkkeiden käyttö lukiessani lääkkeiden sivuvaikutuksista, ja varsinkin kun luki vielä viitteenä olleen Image-lehden artikkelin näistä masennuslääkkeistä ja niiden tehoista. Artikkelissa kerrottiin tutkimuksista, joissa oli tarkasteltu lähemmin lääketehtaiden tekemiä tutkimuksia. Nämä tutkimukset olivat sellaisia, joita ei oltu julkaistu missään mutta ne oli kuitenkin jouduttu luovuttamaan lääkealaa valvoville viranomaisille. Tätä kautta tutkija oli saanut käsiinsä tutkimukset, joista kävi ilmi, että loppujen lopuksi masennuslääkkeiden tehoilla ei ollut kovin merkittäviä vaikutuksia lumelääkkeisiin verrattuna.

Ja kun palautellaan muistiin vielä tämä aikaisempi kirjoitus, niin en tosiaankaan aio suostua syömään masennuslääkkeitä vaikka masentunut olisinkin. Tässäpä vielä loppuun katkelma Imagen artikkelista, joka totta tosiaan tiivistää kaiken...

Keskusteltuamme aikamme lääkkeiden tehosta professori Isometsä puuskahtaa ääneen ajatuksen, joka taitaa tiivistää olennaisen.

"Missä reaalitilanteessa Suomessa ollaan, meillä ei ole sellaista psykoterapian saatavuutta, missä se olisi laajalti masennuksen hoidolle vaihtoehto. Vaikka lääkkeiden vaikutus on vähäinen, se on parempi kuin ei mitään."

Kun muuhun ei pystytä, niin laitetaan masentuneet syömään nappeja ja kasvattamaan lääkeyhtiöiden voittoja lääkkeillä, joiden vaikutukset ovat arvailujen varassa.

Ei kommentteja: