17.3.2012

Kielipeliä

Eilen oli yksi Operaatio Puujalan tapaaminen. Tuolla tuli sitten harrastettua hieman kielipeliä, erään brunetin kanssa. Tämä brunetti tuli viereeni ja kysyi jotakin englanniksi, ulkomaalainen kun oli. Päässäni kuului rattaiden raksutusta, ensin mietin mitä pitäisi sanoa ja lopuksi sitten koittaa se kääntää toiselle kielelle, jotta vastapuolikin ymmärtäisi sen. Lopulta sönkkäsin kysymykseen jotakin vastaukseksi ja asia tuli ymmärretyksi.

Siinä omia touhuja puuhastellessa tuli sitten seurattua sivusilmällä tämän brunetin käyttäytymistä muiden seurassa. Hän oli nimittäin ainoa ulkomaalainen tästä joukosta. Kun pari muuta henkilöä keskusteli hänen lähettyvillään suomeksi, niin hän katseli näitä keskustelijoita aika tiivisti. Laittoi vain mietityttämään tuo, että miltähän se mahtaisi tuntua itsestä, kun vieressä muut pälättäisivät jotakin mutta itse ei ymmärtäisi puheesta yhtään mitään. Kai silloin ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi vain seurata toisten ilmeitä ja kehon kieltä, tätä brunettikin ilmeisesti tuossa teki.

En ole itsekään mikään paras kommunikoimaan äidinkielelläni, saati sitten vierailla kielellä. Englantia kyllä ymmärrän ja kirjoitettuna vielä varsin hyvin. On tullut luettua monestikin englanninkielisiä paksuja opuksia, lähinnä ohjelmointiin liittyviä oppaita ja yllättävän hyvin ne on ymmärtänyt vaikka niissä erikoissanastoa viliseekiin. Asioiden ymmärtämistä on ehkä tietysti helpottanut se, että käsitellyt asiat ovat olleet jo jotenkin tuttuja ja asiayhteyksistä on pystynyt paljonkin päättelemään jotakin mitä ei ole tarkasti tiennyt. Englanniksi kirjoittaminen on jo paljon tuskaisempaa mutta puhuminen se vasta hankalaa onkin. Perusjuttuja nyt puhuu vielä helposti mutta yllättävänkin arkiselta kuulostavat jutut alkavat tökkiä helposti.

Miksi maailmassa pitää olla sitten olla erilaisia kieliä? Paljon helpompaa olisi, jos olisi vain yksi kieli, jota kaikki ymmärtäisivät. Voisi huoletta vaikka matkustaa toiselle puolen maapalloa ja olla varma siitä, että pystyy kommunikoimaan muiden kanssa. Nyt pystyy kommunikoimaan selvästi ja ymmärrettävästi n. 5 miljoonan henkilön kanssa + joten kuten englantia hallitsevat. Jos käytössä olisi joku universaali kieli, niin henkilöitä, joiden kanssa voisi kommunikoida (tai pitää vaikka mykkäkoulua), olisi n. 6-7 miljardia. Jokainen laskutaitoinen voi nähdä, että kertaluokka on hieman erilainen. Luulisi, että tähän päivään mennessä olisi kehitetty jokin sellainen kieli mutta eipä vain ole. Onhan näitä esperantoja ja nippu muitakin keinotekoisia kieliä, mutta taitavat olla aika marginaalisia juttuja käyttäjämäärien perusteella.

Ei kommentteja: