11.3.2014

Tilavuusmittoja

Leivoin lauantaina huvikseni leipää, kun ei ollut parempaakaan tekemistä ja halusin tuoretta leipää. Siinä leipiä pellille asetellessa muotoilin ja taputtelin niitä hieman parempaan muotoon. Leipiä kouriessa mietiskelin, että mitenkäs tämä käsituntuma tuntuu jotenkin niin kumman tutulta. Kädenlämpöinen, pyöreähkö, mukavan kimmoisa, täyttää kouran sopivasti... Vähän aikaa pähkäiltyäni mieleen tuli se yksi ilta 10+ vuotta sitten...

TISSIT!

Sehän se siis oli mutta vielä muistui kuitenkin mieleen. Jäänyt "jälki" hyvin käden muistiin. Uteliaisuudesta kaivoin mittanauhan esille ja mittailin leivän strategiset mitat. Alkoi nimittäin hieman kiinnostamaan, että minkä kuppikoon rinta vastaisi tuota leipää. Tänään töissä kahvitunnilla laskeskelin tilavuutta ja tein laskennan takia olettamuksen, että leipä oli puolipallon muotoinen. Ehkä se olisi ollut enemmän ellipsoidi mutta, kun ei tullut mitattua tarkasti jokaista mittaa, niin menin eteenpäin näillä olettamuksilla. Tilavuudeksi taulukkolaskin antoi arvon ~9 dl.

Tuon kokoinen leipä oli minunkin kouraan jo melko iso, sormia sai venyttää äärimmilleen. Mittailin tassuani hieman viivottimella ja uusien laskelmien perusteella minun kouraan sopiva puolipallo olisi tilavuudeltaan ehkä n. 7 dl. Kun tuo tilavuus nyt ei vielä kertonut kuppikoosta mitään, niin netissä seikkaillessa hakukone löysi artikkelin rintavarustuksen kannattimien mittauksesta ja mitoista. Lopulta siitä kuppikoon määrittämisestä ei tullut kuitenkaan yhtikäs mitään, kun siihen koon määrittämiseen olisi tarvittu rintakehän ympärys.

Sinällään ihan mielenkiintoista oli lukea tuota artikkelia. Eipä olisi arvannut, että jonkin noin pienen vaatekappaleen mitoittaminen ja tekeminen on aika monimutkaista. Ja vielä sekin, että rintojen koko ja muoto saattaa vaihdella senkin mukaan, että mikä kuukautiskierron aika sattuu olemaan. Saattaisihan se aamulla vaatekaapin edessä kyrsiä, kun pitäisi miettiä, että mikähän se oikea koko tänään on. Kerrankin voi olla tyytyväinen siihen, että on mies ja omaa kehon, joka pysyy melko staattisesti muodossaan eikä muuttele kokoaan itsekseen (pl. tietysti se puolijoukkueteltan keskisalko, joka silloin tällöin pystytetään).

2 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Tuliko hyvää leipää? :)

(Keskityn olennaiseen, vaikka on TISSIT mainittu.)

Naisena olemisen pluspuoli: saa puristella rintoja vaikka joka päivä. Naisena olemisen miinuspuoli: harva nainen ymmärtää pluspuolen olevan plus. :P

Urpo Turpo kirjoitti...

Ainahan se tuore leipä hyvää on. :) Nytkin toisesta leivästä meni neljännes nopeasti ja olisi mennyt enemmänkin mikäli en olisi hillinnyt himojani.

Plussaa pluspuolen ymmärtämisestä. ;)