2.10.2013

Itsensä paljastelua

Pyysin joku viikko takaperin blogin kolmivuotispäivän kunniaksi lukijoita arvioimaan minua blogitekstien kautta syntyneen mielikuvan perusteella. Mitään valtavan massiivista tutkimusaineistoa tuosta ei päässyt syntymään, sillä arvion teki vain kaksi rohkeaa henkilöä. Kiitoksia vain teille kahdelle arvioista. :)

Tuossa arviossa piti siis ensin itse valita sanoja, jotka kuvaavat minua ja muut tekivät samoin. Tältä ne tulokset sitten näyttivät.

Tiedän itsestäniEn tiedä itsestäni
Toiset tietävät

Avoin

Itsenäinen, Järjestelmällinen, Sisäänpäin suuntautunut

Sokea

Fiksu, Looginen, Tutkivainen, Ujo, Vaatimaton
Toiset eivät tiedä

Kätketty

Hiljainen, Kireä

Tuntematon

Antelias, Arvokas, Avulias, Hassu, Hengellinen, Herkkä, Hermostunut, Hyväksyvä, Hyväntahtoinen, Hyväntuulinen, Idealistinen, Iloinen, Itsensä tunteva, Itsevarma, Järkevä, Kypsä, Kärsivällinen, Luotettava, Lämmin, Mietteliäs, Monimutkainen, Nerokas, Nokkela, Oppivainen, Rakastava, Rauhallinen, Rento, Rohkea, Sopeutuva, Spontaani, Taitava, Tarmokas, Tietäväinen, Tunteellinen, Ulospäin suuntautunut, Uskalias, Vaikutusvaltainen, Valpas, Varma, Vastuullinen, Viisas, Välittävä, Ylpeä, Ymmärtäväinen, Ystävällinen, Älykäs

Molemmat arvioijat olivat valinneet kuudesta sanasta neljä samaa sanaa. Oikeastaan voisin allekirjoittaa melkein kaikki nuo sanat, jotka löytyvät laatikoista avoin ja sokea. Olisin luultavasti valinnut itsekin jotakin niistä, mikäli sanoja olisi voinut valita enemmän.

Itsenäinen, järjestelmällinen, sisäänpäin suuntaunut, looginen, tutkivainen:
Kaikista näistä olen sitä mieltä, että ne "kuuluvat" minuun.

Fiksu:
Tämän koen vähän kaksipiippuiseksi jutuksi. Oikeastaan ensin pitäisi määritellä tuo fiksu, jotta sitä pystyisi tarkemmin analysoimaan. Jos fiksuudeksi luetaan esimerkiksi kyky ymmärtää koneita ja erilaisia teknisiä järjestelmiä, yksinkertaisen järjen käyttö arjessa tai jotakin muuta vastaavaa, niin kyllä, silloin olen luultavasti fiksu. Jos taas puolestaan fiksuudeksi mielletään kykyä ymmärtää toisia ihmisiä, toisten huomioimista yms. sosiaalista "hömppää", niin olen yhtä fiksu kuin puupölkky.

Ujo:
Piti ihan katsoa Wikipediasta, että miten tämäkin asia määritellään. Siellä sanottiin näin:
"Ujous on epävarmuuden tunne, joka johtuu esimerkiksi muiden ihmisten seurasta tai muille ihmisille puhumisesta."
Oikeastaan joo, olen kyllä ehkä tuollainen. Se on vain jotenkin hölmöä, sillä jostain syystä en vain osaa mieltää itseäni ujoksi. Minulle tuosta ujosta tulee mieleen jotenkin ihan toisenlainen henkilötyyppi, jota en näe minussa.

Vaatimaton:
Ehkä ulospäin saatan helposti vaikuttaa vaatimattomalta. Kuitenkin omasta mielestäni olen kaikkea muuta kuin vaatimaton. Yleensä helpoiten sen huomaa jotain tehdessä, sillä minua ei tyydytä puolihuolimattomasti sutaistut asiat vaan saatan viilata pilkkua hyvinkin pitkään. Ihan uteliaisuudesta olisi mielenkiintoista tietää, että mikä minusta antaa vaatimattoman kuvan, ehkäpä joku lukijoista voisi selventää tätä?

Hiljainen, kireä:
Nämä ovat ehkä sellaisia asioita, jotka eivät tule esille blogissa johtuen median luonteesta. Fyysisessä maailmassa muut huomaisivat tuon hiljaisuuden varmasti ensimmäisenä. Kireä puolestaan on sellainen asia, jonka pääsee näkemään ehkä vain ne harvat henkilöt, jotka päästän lähimmäksi (eli käytännössä lapsuuden aikainen perhe). Tai oikeastaan parempi kuvaus tuon kireän tilalla olisi ehkä kärsimätön, turhautunut, takakireä tai persiille ammuttu karhu. Jokainen voikin miettiä sitten pienissä tai suurissa päissään mikä tuota voi aiheuttaa...

6 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Hmmmm. Minusta vaatimattomuus on sitä ettei vaadi itselleen, ei niinkään sitä ettei vaatisi itseltään.

Urpo Turpo kirjoitti...

No mitäs se sitten on, jos on vaativa itselleen?

Anonyymi kirjoitti...

Komppaan hehkuvaista. Tuosta samasta syystä valitsin tuon saman sanan. Mitä sitten voi tarkoittaa se, että on vaativa itselleen?

Esimerkiksi perfektionismia ja ankaruutta itseään kohtaan. Sinnikkyyttä myös. Perfektionismista kannattaa googlata, se on ehkä enemmänkin indikaattori jostakin syvemmästä asiasta ihmisen persoonassa kuin pelkästään siitä, että on perfektionisti käytännössä.

Olisin voinut valita myös sanat hiljainen ja kireä. Kireytesi heijastuu kyllä teksteistäsikin. Olen viettänyt itsekin paljon aikaa elämästäni hyvin kireissä tunnelmissa, joten tunnistan kyllä sen, kun joku muukin kärsii samasta vaivasta. Mutta, en halunnut valita kaikista näistä sanoista juuri noita sanoja kuvaamaan sinua, vaan jotakin muuta. Olisin kyllä valinnut muitakin, jos olisi voinut.

-Noomi

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja itse kysymykseesi, että mistä voimme päätellä sinun olevan vaatimaton?

Vaatimattomat ihmiset eivät yleensä pidä kovin suurta melua itsestään tai saavutuksistaan. He tekevät sen mitä pitää, mutta eivät jokapaikassa ole kehuskelemassa ja retostelemassa tekemisillään ja vaadi ylenpalttista itsensä kehumista ja tunnustusta koko ajan. Toisekseen minun mielestäni vaatimattomuuteen liittyy samalla myös tietty askeettisuus. Ne henkilöt joiden tiedän olevan live-elämässä vaatimattomia, ovat mielestäni sellaisia henkilöitä joilla olisi kyllä varaa esimerkiksi mällätä enemmänkin rahaa itseensä ja ulkoisiin menestyksen merkkeihin, mutta heillä ei ole tarvetta tehdä niin. Ts. he viettävät aika yksinkertaista, jopa hieman askeettista elämää. Asunto ei siis ole viimeisimmästä sisustuslehdestä ja vaatteet ovat pragmaattisesti valittuja. Tavaroita ei heitetä hukkaan, niistä pidetään huolta ja käytetään muutenkin kaikki jutut loppuun.

Olen käsittänyt kirjoituksistasi, että sinulla ei ole kovinkaan suurta tarvetta pönkittää egoasi urheiluautoilla, muotivirtauksilla tai eksoottisilla lomamatkoilla. Ja elät jopa hieman askeettisesti. Kulutat lähes kaiken loppuun, etkä tuota paljoa jätettä. Joten kyllä minä pitäisin nykymittarein mitattuna elämäntyyliäsi vaatimattomana. Mikä siis on mielestäni suuri hyve persoonassasi.

-Noomi

Urpo Turpo kirjoitti...

Tuli vain tästä koko vaatimattomuus/vaativa -keskustelusta mieleen, että henkilön voi nähdä kolmella tapaa, riippuen miten vaativuus kohdistetaan. Siis tämä on sitten minun mielipide.

Vaatii itseltään -> perfektionisti
Vaatii itselleen -> itsekeskeinen mulkku
Vaatii muilta -> orjapiiskuri

Ja sitten vielä se sanonta "vaatimattomuus kaunistaa". Ehkä jos vertaa vaatimatonta noihin vaativista syntyviin mielikuviin, niin ehkä se vaatimattomuus tosiaan näyttää "kauniimmalta" noiden kolmen rinnalla. Että otapa näistä sitten selvää...

Mutta joo, ihan hyvin NT käsitit, että elän hieman askeettisesti (taisin muuten ihan kirjoittaa jossain postauksessa näin). Ja luultavasti nykymittareiden (mitä ne sitten ovatkaan) mukaan elämäntyylini on vaatimaton, ulkopuolisen silmin katsottuna.

Hehkuvainen kirjoitti...

No niin, täällähän oli jo käsite aika hyvin auottu. Olen samaa mieltä molempien kanssa eikä minulla oikeastaan ole tähän mitään lisättävää.