29.8.2013

Epäilyttävää

Olen seuraillut ja pitänyt kirjaa jo pitemmän aikaa vanhan opiskelupaikkakuntani oman alani työpaikkatarjonnasta. Seuranta on koskenut avoimessa haussa olleita paikkoja, joita on näkynyt näillä työpaikanilmoitussivustoilla. Puskaradion kautta en ole kuullut yhdestäkään paikasta mutta se nyt ei ole ihmekään, kun ei ole oikein minkäänlaisia suhteita minnekään päin. Yksi silmiinpistävä tapaus, tai oikestaan parikin, on noussut esille seurannan aikana. Viimeisen kuluneen vuoden aikana yksi yritys on ilmoittanut jo neljä kertaa yhdestä avoimesta työpaikasta ja pari vuotta aikaisemminkin oli monta ilmoitusta paikasta vuoden aikana. Muutamia muitakin samanlaisia yrityksia on näkynyt, jotka ovat ilmoitelleet avoimesta paikasta useampaankin kertaan.

Kaikille näille yrityksille on ollut yhteistä se, että ne toimivat juuri samalla alla mitä minunkin työnantaja ja avoinna olevissa tehtävissä työnkuva on ollut käytännössä melkein sitä samaa mitä olen itsekin tehnyt viime vuodet. Noiden firmojen työpaikkailmoituksia lukiessa on pääni sisällä alkanut kilistä pieni kulkunen, lähinnä varoituksen merkiksi. Laittaa vain ajattelemaan, että mahtaako näissä yrityksissä olla jotain hieman vinksallaan, kun monta kertaa joutuvat hakemaan työntekijöitä. Ja kuitenkin tuon alan tekijöitä tuoltakin paikkakunnalta luulisi löytyvän aika varmasti, koska opinahjo puskee ulos alan koulutuksen saaneita ihmisiä.

Luultavasti minäkin saisin työpaikan näistä yrityksistä, jos vain hakisin paikkoja. Ei vain kyllä kiinnosta pätkääkään laittaa hakemusta menemään näihin yrityksiin, sillä sanonnat "sama paska eri paketissa", "ojasta allikkoon", "suo siellä, vetelä täällä" ja muut vastaavat kuvaavat tilannetta hyvin. Alaa tuntien samat ketutukset olisivat luultavasti tuollakin edessä samalla tai ehkä hieman alhaisemmallakin palkkatasolla (palkkatilastoja on tutkittu). Sen sijaan ne yritykset, jotka minua kiinnostaisivat, loistavat poissaolollaan työpaikanilmoitussivustoilla. Luultavasti näiden yritysten ei tarvitse juuri paikoistaan ilmoitella, koska henkilöstön vaihtuvuus on vähäistä ja jos jokin paikka aukeaa, niin luultavasti siihenkin on jo tavoitettu tekijä valmiiksi puskaradion tai suhteiden avulla.

Ei kommentteja: