18.6.2012

Ajanhaaskausta

Katsoin eilen illalla elokuvan Tinker Tailor Soldier Spy. Videovuokraamon sivuilla elokuvasta oli sanottu kirjoitusvirheineen päivineen mm. näin:
Otteessaan rautaisesti pitävä, tiivis fi lmatisointi John le Carrén klassikko romaanista on pakollista katsottavaa.
Yleensä nuo esittelytekstit on hieman pahasti yliampuvia mutta nyt se ei ollut kaikilta osin. Elokuva piti luvatusti rautaisessa otteessaan, nimittäin nukkumatti-sellaisessa. Elokuva oli yksinkertaisesti niin tylsä, pitkäveteinen ja yleiseltä olemukseltaan nahistuneen omenan oloinen, että hohhoi.

Jokin tuossa elokuvassa tökki pahemman kerran vastaan. Oliko se sitten näyttelijät, joista suurin osa oli vanhoja pieruja, 1970-luvun brittiympäristö, näyttelijöiden aneemiset ja flegmaattiset ilmeet vai ehkä nuo kaikki yhdistettynä, mutta joka tapauksessa. Minusta hyvän elokuvan pitäisi herättää edes jonkinlaisia tunteita (huvittuneisuutta, hauskuutta, surullisuutta, jännitystä tmv.) mutta tämä onnistui epäonnistumaan kaikilla osa-alueilla. Tuo elokuva herätti yhtä voimakkaita tunteita kuin etanoiden juoksukilpailu tai maalin kuivumisen katsominen. Tunnin katsomisen jälkeen alkoi olla sellainen fiilis, että mitenkähän kauan tätä jaaritusta ja paskaa oikein vielä kestää.

Elokuvan juonen "vauhdikkuudesta" ja unettavuudesta kertoo jotakin myös se, että viimeisen puolen tunnin ajan torkahtelin vähän väliä ja minun oli vaikea pysyä hereillä, vaikka minun normaali nukkumaanmenoaika ei ollut vielä edes käsillä. Elokuvassahan päähenkilö selvitti brittien tiedustelupalveluun soluttautunutta kaksoisagenttia. Miten tuo henkilö sitten lopulta paljastui, se ja yleensäkin koko loppupuoli jäi minulle hieman epäselväksi "hetkellisesti yllättäneiden pimennyskohtauksien" takia. Mutta eipä tuossa suurta vahinkoa päässyt tapahtumaan.

En muistakaan milloin olisi tullut katsottua yhtä surkeaa elokuvaa. Olen katsonut moniakin sellaisia elokuvia, joiden juoni on ollut aivan ö-luokkaa mutta harvemmin niiden seurassa on tullut nukahdettua. En suosittele katsomaan tuota kyseistä elokuvaa ollenkaan, paitsi ehkä siinä tapauksessa, jos kärsit nukahtamisvaikeuksista tai unettomuudesta, tai olet joku pahemman luokan masokisti, joka haluaa rankaista itseään.

2 kommenttia:

Noomi kirjoitti...

Luulen muuten, että sokkotreffeillä ollut kaverini varoitti minua tästä samaisesta elokuvasta, kuvaus kuulostaa sen verran tutulta. Tylsääkin tylsempi, eikä juonesta kuulemma ottanut oikein mitään selvää.

Muuten olisin hyvinkin saattanut haksahtaa katsomaan tuotakin joskus. Hyvä tietää, niin pysyn siitä erossa:)

Urpo Turpo kirjoitti...

Hieno homma, jos tästä kirjoituksesta oli apua.