8.1.2017

Ajatukset lomalla

Kun olin joulun jälkeen viikon vapaalla, niin ajatukset alkoivat pyöriä luonnollisesti muissakin kuin työasioissa. Viimeksi kesälomalla ajatukset pyörivät melko pitkälti ohjelmointiin liittyvissä asioissa, nyt ajatuksissä pyörivät raha ja pil... naiset.

Kun viime vuonna menopuoli oli melko pieni, niin sukankin varteen jäi enemmän talletettavaa. Tilillä pyörisi nyt noin tonni tai pari rahaa, jonka voisi laittaa kiinni sijoituksiin. Loman aikana tuli siis mietittyä, että mihinkä tuota rahaa voisi sijoittaa. Joitakin vaihtoehtoja olisi mutta osa niistä vaatisi paneutumista aiheeseen enemmänkin. Osakkeeet olisi yksi vaihtoehto. Näiden kanssa joutuisi tekemään enemmän tuota taustaselvittelyä, jotta ei aivan rupuyritykseen laittaisi rahaa kiinni. Osakkeista olisi mahdollista saada myös osinkoja silloin tällöin, mutta noin pienillä sijoitussummilla osingotkin olisivat pieniä (luokkaa kymppejä, jos sitäkään).

Toisena vaihtoehtona voisi olla jokin indeksirahasto, jossa on mahdollisimman pienet kulut. Tavallisissa pankeissa rahastoissa on ihan liian suuria kuluja, joten katse olisi käännettävä johonkin muuhun paikkaan, esim. Nordnet, Seligson ja mitä näitä nyt on. Yksi täysin kuluton rahasto löytyi ja pari muutakin pienikuluista. Näistä parista pitäisi selvitellä tarkemmin, että mitä ne ovat syöneet sisälleen. Ei oikein innosta ostaa sikaa säkissä ilman, että ymmärtää mihinkä on rahansa laittanut.

Eniten tässä mietityttää kuitenkin se, että mihin suuntaan tämä talous on menossa. Jos katsoo vaikka Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen indeksiä (kuva kauppalehden sivuilta), niin indeksi on tällä hetkellä korkeammalla kuin ennen vuoden 2008 romahdusta.



Tätä edellinen lasku näkyy myös vuodelta 2000. Jos katsoo noita huippujen välejä, niin ajallisesti niillä on eroa n. 8 vuotta. Jos laskee vaikka tuosta vuodesta 2008 seuraavat kahdeksan vuotta eteenpäin, niin päästään vuoteen 2016 eli näihin päiviin. Onko siis odotettavissa jonkinlainen taloudellinen tipahdus tässä vuoden tai parin sisään, sitä on kieltämättä hankala sanoa katsomalla peruutuspeiliin.

Toisaalta tuo sijoituksiin käytettävissä rahamäärä on sen verran pieni ja se on sellaistaa rahaa, että sijoituksen voisi tehdä fire-and-forget -tyyliin. Jos jonain vuonna tulee jonkinlainen pudotus, niin luultavasti kymmenen vuoden päästä siitä ollaan taas entisessä tilanteessa (ellei nyt ole käynyt mahdoton paska-tuulettimeen -tilanne). Raha saisi olla siis rauhassa kiinni jossain niin pitkään kuin sitä jaksaa pitää siellä.

Tietysti nämäkin rahat voisi tunkea siihen talorahastoon, jota on pikkuhiljaa kartutettu, mutta toisaalta olisi hyvä olla ylimääräistä jemmarahaa jossain, jos tiukka paikka tulee. Että tiedäpä tässä sitten mitä sitä tekee näiden rahojen kanssa.

4 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Sijoittajan perusohje taitaa olla että "historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta."

Ei oo helppoja noi rahahommat. Mä menen tyylillä "sijoita ja unohda".

Urpo Turpo kirjoitti...

Tuo perusohje on kyllä ihan hyvä. Luultavasti tuo sijoita ja unohda on ihan toimiva juttu aikajänteen ollessa luokkaa >10 vuotta.

Noomi kirjoitti...

Mulla on vähän saman tyylisiä taktiikoita. Osa on sijoita ja unohda ja osaa seuraan aktiivisemmin. Olen kyllä pienille summille todennut esim. EFT:t järkevämmiksi kuin yksittäiset osakkeet. Mutta mulla ei oikeasti ole aiheesta mitään asiantuntemusta.

Urpo Turpo kirjoitti...

Juuh, noita ETFiä on tullut itsekin hieman katseltua, että mitä kummajaisia ne nämä ovat. Vaatisivat hieman enemmän asiaan perehtymistä.