6.12.2016

Tuijottaen

Vietin itsenäisyspäivän takia pitkää viikonloppua kotona vanhempien luona. Parina aamuna, kun pakkasta oli helve... paljon, niin samalla on tietysti ollut taivaskin pilvetön. Aamulla siis olin hakemassa sanomalehteä laatikolta, niin samalla tuli jämähdettyä katselemaan tähtiä. Kaupungissa tähtiä ei taida nähdä juuri milloinkaan valosaasteen takia mutta valottomalla maaseudulla ne näkee hyvin mikäli vain pilviä ei ole taivaalla. Tiedä sitten mikä niissä pienissä valopisteissä on mutta aina niitä nähdessään niitä jää katselemaan paikoilleen.

Joskus pimeys on ollut niin... ööö... pimeää/mustaa(?), että linnunradan himmeimmätkin tähdet ovat näkyneet selvästi. Nyt ilmeisesti tuo aamun läheisyys vaikutti niin, että taivaalla näkyi vain ne "perustähdet". Silloin, kun tuo linnunrata on ollut näkyvissä, niin se saa töllistelemään taivaalle vieläkin kauemmin. Tuollaisena ajankohtana olisi hauska tiirata tähtiä kaukoputkella ja erityisesti myös kuuta, jos sellainen olisi näkyvissä.

Niin ja satuinhan minä myös näkemään pienen tähdenlennon. Taivaalla näkyi hyvin hyvin lyhyen aikaa pieni ja lyhyt valoviiru, kun jotain kärvähti ilmakehässä.

Ei kommentteja: