13.1.2014

Hajoaa

Tänään kirjoituksen aiheena ei ole kirjoittajan hajoaminen vaan arkikäytössä olevien esineiden hajoaminen. Joulukuussa tuntui, että moni pikku juttu hajoaa käsiin. Laskin, että ainakin viisi pientä esinettä tai osaa jostakin isommasta kokonaisuudesta hajosi tuon kuukauden aikana. Ja mikä ärsyttävintä, moni näistä osaosista oli sellaisia erikoisia, että niitä ei tavallisesta kaupasta löydä. Katselin mm. yhtä pienenpientä hajonnutta muovista osaa muutamasta paikasta mutta ei löytynyt. Jotain vähän samantyylisiä oli tarjolla mutta eivät ne olleet sopivia tässä tapauksessa. Tietysti jos olisi ostanut kokonaan uuden isomman kokonaisuuden, jossa näitä pikkukilkkeitä olisi ollut mukana, niin sitten kaikki olisi taas ollut ehjää. Mutta mitä helvetin järkeä siinäkään on, että pitäisi jonkun tuotantokustannuksiltaan kymmenen sentin muoviosan takia ostaa kymmenen kertaa kalliimpi kokopaska.

Saisi yleistyä tuo 3D-tulostus vauhdilla, niin voisi tarvittaessa itse tulostella tuollaisia pikkuhärpäkkeitä hajonneiden tilalle. Sitä odotellessa täytyy tyytyä arkisempiin ratkaisuihin. Yhtä tavaraa kursin kokoon rautalangalla ja toisen esineen tein uusiksi puusta. Kolmannen kohdalla apu löytyi roskiin menossa olleesta jäykästä ja läpinäkyvästä muovipakkauksesta (siis sellaisesta, jossa se muovi on niin sitkeää, että sitä tuotetta paketista ulos otettaessa se pakkaus irvistelee ja nauraa sinulle ja sinun avausyrityksille päin naamaa). Näillä arkipäivän MacGyver-virityksillä on taas päässyt eteenpäin ja onpahan loppunut se asioiden epämääräinen roikkuminen ja kolina.

2 kommenttia:

Vaeltaja kirjoitti...

Tarkoittaako toi 10x kalliimpi siis ihan konkreetisti, että uusi kokonaan ehjä esine tms. olisi maksanut euron? Veikkaanpa, että aika harva jaksaisi edes miettiä mitään omia virityksiä, jos uuden osan saisi noinkin mitättömällä summalla. Sulla on ihan selkeesti liikaa vapaa-aikaa. :)

Urpo Turpo kirjoitti...

Tarkennetaan hieman, kirjoitin sen tuossa hieman huonosti. Muistaakseni se paketti noita minulle sopimattomia pikkukilkkeitä (? kpl) maksoi jotain parin euron luokkaa ja kokonaan uuden kokonaisuuden, jonka mukana olisi saanut noita pikkukilkkeitä, hinta oli kympin ja kahden välissä.

Mutta minkäs teet, kun ei huvita ostaa turhaa tavaraa jonkun mitättömän pikkuosan takia. Ja olet oikeassa, minulla on ihan liikaa vapaa-aikaa.