19.9.2021

Työpaikkahyvinvointikyselyjä

Työpaikalla sähköpostiin on tietyin väliajoin tullut työterveydeltä aina sellainen lyhyt anonyymi kysely missä kysellään kaikenlaista (onko kiva lähteä töihin, onko työtehtävät selvät, oletko ylpeä työstäsi jne). Jos on vähänkään lukenut tätä blogia, niin tietää, että en ole viihtynyt työssäni vähään aikaan. Numeroilla annetut vastaukset tuohon kyselyyn ovat olleet siis melko negatiivisia työnantajan näkökulmasta katsottuna.

Kesäloman lopussa sähköpostiin oli tullut taas pyyntö käydä vastaamassa kyselyyn. Vastaukseni olivat tällä kertaa vielä aikaisempiakin huonommat, koska viimeiset puoli vuotta töissä ennen kesälomia olivat aika vitutustäyteisiä. Ei ne hommat kyllä sen paremmaksi muuttuneet lomienkaan jälkeen. Kuitenkin, kyselystä meni n. kuukausi eteenpäin, kun tällä kertaa työterveydestä napsahti hieman toisenlainen sähköposti.

Tällä kertaa siinä oli mainittu, että työterveys tekee käynnin työpaikalle ja sitä varten pitäisi täytellä toinenkin kysely. Tässä kyselyssä oli huomattavasti enemmän kohtia ja siinä kyseltiin kaikenlaista ja tarkemmin verrattuna noihin lyhyisiin kyselyihin. Tosin tässäkin kyselyssä vastausvaihtoehdot olivat tyyliin "valitse vaihtoehto A, B, C tai D".

Sinänsä tuollaiset kyselyt, joissa on vain tietyt vaihtoehdot ja ei mitään kohtia missä antaa tarkentavia vastauksia, ovat hieman hölmöjä. Joidenkin kysymysten kohdalla ei aina tiennyt, että mitenkä vastaisi. Vastaus olisi riippunut ihan siitä, että miten kapealla tai laajalla näkökulmalla asiaa katsoo. Noh, eipä tuo minun ongelma ollut vaan kyselyn laatijan, niin päätin vastata kyselyssä tällaisiin kysymyksiin aina huonoimman kautta. Jos jonkin asian kohdalla on koettu ongelmia vaikka tätä ongelmaa kohtaisi vaikkapa vain kerran vuodessa, niin vastasin siitäkin huolimatta, että asia ei ole kunnossa.

Vähän kyllä epäilyttää, että onko nuo kyselyt olleet ihan täysin anonyymejä. Tuleeko työterveystäti käynnillään koputtamaan olalleni, että lähdetäänpäs käymään tuolla nurkan takana. Mutta olisi kyllä mielenkiintoista kuulla, että minkälaista keskustelua työterveys käy toimiston johdon kanssa. Luultavasti tuollakaan käynnillä ei ole juuri mitään vaikutuksia. Veikkaan, että lopputuloksena HR:n jakkukalkkunat saavat hieman pohdittavaa, tehdään joku kysely ja lopulta kaikki pysyy muuttumattomana ja ennallaan. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun näin käy.

4 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Sehän olisi mahtavaa, jos työterveystäti pyytäisi jutulle ja saisit kertoa juurta jaksain mikä mättää. (Btw, niille saa mennä kertomaan omia fiiliksiään vaikka eivät sitä erikseen kysyisikään. On niitten tehtävä kuunnella murheita.) Ehkä negatiivisia vastauksia on tullut niin paljon, että tarkempaan tutkimukseen on katsottu olevan aihetta. Ja hyvä onkin, jos asioihin puututaan, on se kai aikakin...?

Ei kuulosta tuo sinun työpaikkasi kovin houkuttelevalta paikalta kylläkään. :/

Minä tykkään eläimistä, myös jakkukalkkunoista. Naurattaa kun ne tepastelee ympäriinsä niin tärkeinä heltat heiluen. Jotain hautova jakkukalkkuna on myös hupaisa näky. Niillä on laumassa aina oma nokkimisjärjestyksensä, josta ei ulkopuolinen ihminen välttämättä pääse perille.

Urpo Turpo kirjoitti...

Eipä ole muilta työkavereilta tullut kyseltyä, että ovatko nämä saaneet tuollaisia työterveyden tekemiä kyselyjä. Jos olisi muiltakin tullut samansuuntaisia vastauksia enemmän, niin ihan ymmärrettävää, että työterveys alkaa heräilemään asiaan.

Tuo on sillä tavalla hämäävä työpaikka, että muuten se työympäristönä vaikuttaa normaalilta. Ihmiset väkertää projektejaan, kenellekään ei huudeta eikä vittuilla päin naamaa, yleiset asiat toimivat, palkka tulee ajallaan jne. Mutta jotenkin tuolla on sellainen ihme mentaliteetti, että mitään työhön liittyvää ei haluta kehittää paremmaksi. Jos on joku ihan selvästi havaittava ongelma, jonka voisi parantaa ja josta siten esim. syntyisi työajassa ihan selvää säästöä, niin ei. Sitä ei ryhdytä parantamaan. Kun on saatu asiat hoidettua ennenkin sillä samalla tavalla, niin saa kelvata edelleenkin. Jos se asia ei henkilökohtaisesti kosketa jotain johtajaa, niin turha odottaa tapahtuvan sille yhtään mitään.

En kyllä yhtään ihmettele, että minkä takia moni tuolta on lähtenyt. Ne lähtevät, jotka pystyvät ja jotka ei pysty, kärvistelevät sitten niillä sijoillaan. Tai ainakin näin minusta tuntuu. Voihan se olla, että siellä on työhönsä tyytyväisiäkin henkilöitä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Kyllähän johtajia pitäisi aivan erityisesti kiinnostaa ja henkilökohtaisesti koskettaa se, että jengi tuhlaa aikaansa johonkin huonosti toimivaan hommaan mikä voitaisiin korjata. Työajan säästäminenhän on kuin pistäisi rahaa pankkiin, so to speak! O__o

Urpo Turpo kirjoitti...

Niinhän sitä voisi kuvitella. Ilmeisesti nämä pomot ajattelee, että ei sitä kannata parantaa, koska sitten ei voida laskuttaa niin paljoa tunteja asiakkaalta (olkoot se tehtävä työ vaikka kuinka apinan hommaa tahansa).