7.1.2018

Vuoden ensimmäiset sekalaiset

Postilaatikosta kolahti viikolla ilmoitus äänioikeudesta presidentin vaaleissa. En muistaakseni äänestetänyt viime vaaleissa, joten tuskin tulee nytkään käytyä. Muista edes milloin olen käynyt äänestämässä. Kunnallisvaalit ovat jääneet aika tehokkaasti väliin, ehkä olen jossain presidentinvaalessa äänestänyt joskus mutta en enää muista missä. Kävin nyt uteliaisuudesta kokeilemassa paria vaalikonetta ja minulle ne tarjosi ehdokakkaita seuraavassa järjestyksessä:
1. Huhtasaari
2. Väyrynen
3. Vanhanen

Kysymykset noissa vaalikoneissa näyttivät olevan melkein samoja kaikissa, joten tuloksetkin olivat samat. Ehkä Huhtasaarella oli lähimmäksi sattuvat mielipiteet (kyllä, olen kaappinatsi, ÖYHÖYHÖYH) mutta jotenkin ei tuokaan vaihtoehto innosta. Muut ehdokkaat ovat sellaista suvakki-, tantta- ja pappaosastoa, että nämä eivät kiinnosta ollenkaan. Ja muutenkin nuo vaalikoneet ovat vähän sieltä tännepäin, en luottaisi niihin kovinkaan paljoa. Jos jostain löytyisi sellainen sopivan älykäs ehdokas, jolla olisi sellaista sopivan kriittistä näkemystä nykymenoon ja ne esitettäisiin sopivalla tavalla (ei liian öyhöttäen tai liian hissutellen), niin ehkä voisin äänestää sellaista vaihtoehtoa. Mutta kun vaihtoehdot ovat näissä vaaleissa mitä ovat, niin väliin jää koko homma. Sepä näistä äänestyksistä.

Tänään taivaalla näkyi harvinainen valoilmiö, kun aurinko pilkisteli keskipäivän paikkeilla nelisen tuntia melko pilvettömältä taivaalta. En edes muista millon viimeksi aurinkoa on näkynyt. Luultavasti varmaan joskus marraskuussa, niin pilvinen, pimeä ja hämärä koko joulukuu oli. Piti ihan käydä kävelyllä omin silmin toteamassa, että se aurinko on tosiaan vielä olemassa eikä ole hävinnyt minnekään. Ei se vielä lämmittänyt mutta siellä se arska killotti. Ehkäpä ne päivät alkaa tästä valostua pikku hiljaa, kun kevät tulee lähemmäksi.

Katselin mitä on tullut viime vuonna kirjoiteltua tähän aikaan. Olin mietiskellyt säästöön jääneiden rahojen sijoittamista johonkin tuottavaan ja teinkin tuolloin pienen sijoituksen. Nyt kun tuosta on vuosi kulunut, niin tarkastelin lukemia ja vuoden aikana sijoitus on tuottanut vähän vajaa kymmenen prosenttia. Tuo on ihan hyvin, tosin sijoitettava summa oli niin pieni, että tulot eivät olleet kovin suuria. Muutaman kassillisen sillä saa ruokaa mutta ei juuri muuta. Mutta on tuo siinä mielessä hyvä, että jos samalla tahdilla mennään tulevat vuodet, niin kymmenisen vuoden kuluttua sijoitus on ehkä maksanut itsensä takaisin. Tosin kun tuohon ottaa huomioon inflaation, niin taitaa tulla muutama vuosi tuohon päälle.

2 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Olen huomannut vaalikoneista sellaisen jutun, että jos vastaa pelkkiin kysymyksiin, tulee ihan päättömiä tuloksia. Sellainen kone on paras, jossa on mukana vastanneen ehdokkaan kommentit eli perustelut sille omalle vastaukselleen. Ja sitten on vielä hienompaa tietysti (eli parempaa kuin paras!), jos se ehdokas on jaksanut kirjoitella niitä perusteluja ja kommentteja. Aika monesti on käynyt ilmi, että jos pitää vaan valita vastaus ilman perusteluja, niin olen eri mieltä ehdokkaan kanssa, mutta sitten kun luen ehdokkaan perustelun niin olenkin samaa mieltä. Johtuu usein siitä, että olemme käsittäneet esitetyn kysymyksen eri tavoilla ja lähestyneet asiaa eri kannoilta. Joskus ne väitteet/kysymykset on vielä aseteltu niiiiin kierosti, että testin tulokseksi voi saada ihan mitä haluaa.

Urpo Turpo kirjoitti...

Tuopa se noissa vaalikoneissa on. Kysymykset voi olla yksinkertaisia mutta vastaukset ei välttämättä ole. Ja tuokin, että kysymyksen asettaja tarkoitti yhtä, ehdokas vastatessaan toista ja vaalikonetta käyttävä pallinaama luuli jotain kolmatta (tulee mieleen se armeijasta tuttu "ensin minä luulin mutta sitten minä ajattelin ja oli siellä vielä muitakin")