14.11.2013

Omassa luolassa

Toisten blogeja lukiessa eksyin lukemaan juttua miesluolista. Jutusta pisti silmään seuraava pätkä:

Myös kotien huonejärjestys piirrettiin uusiksi: nykykodissa keittiön ja kylpyhuoneen jälkeen tulee makuuhuone, sitten olohuone, sen jälkeen tarvittava määrä lastenhuoneita ja niiden jälkeen sauna, kodinhoitohuone ja työhuone. Vasta kun nämä tarpeet on tyydytetty, mies voi alkaa puhua omasta huoneestaan.

Hymähdytti tuo huoneiden järjestys, kun olen joskus mietiskellyt oman talon pohjapiirustusta. Sivuhuomautuksena tähän, että haaveissa olisi joskus asua ihan oman pään mukaan tehdyssä torpassa, joka on kaukana muista asumuksista. Niin, tuosta huonejärjestyksetä... Kerran hahmottelin huvikseni paperille sitä taloni pohjapiirrosta. Ensimmäisenä paperille piirtyi sellainen autotallin/harrastetilan kaltainen tila, jossa voisi pitää vekottimiaan ja se olisi samalla myös sellainen paja, jossa voisi työkaluillaan rakennella ja puuhastella kaikenlaista. Seuraavaksi hahmottelin varastohuonetta, johon tulisi vain hyllyjä. Siellä voisi pitää kaikkea roinaa, jota ei aina tarvitse olla esillä käden ulottuvilla, mutta jolla olisi hyvä olla jonkinlainen sälilytyspaikka. Varastotilan kaveriksi mietiskelin ja hahmottelin jonkinlaista teknistä tilaa, johon keskitettäisiin kaikki talotekniikka (sähkö/LVI/yms). Kolmantena kohteena luonnostelin keittiötä, kodinhoitohuonetta, pesuhuonetta ja saunaa. Viimeisenä tulivat olohuone, työhuone ja makuuhuone.

Tuo hahmotelma oli hyvin alkukantainen ja ei siitä mikään paras tullut. Mutta lähinnä sellaista alkua kuitenkin ja vähän hahmotelmaa siitä, että minkälainen se toimiva huonejärjestys olisi minun ajatusmaailmassa. Hieman eri järjestysessä tuli nuo minun huoneet mitä tuossa jutussa. Kertoneeko se taas sitten jotain omaa kieltään minusta. Tuosta järjestyksestä voisi vetää sellaisia johtopäätöksiä, että minulle tärkeitä asioita kodissa on "puuhanurkkaus" ja asioiden pysyminen järjestyksessä. Itseäni ihmetyttää tuossa muiden järjestyksessä tuo makuuhuoneen tuleminen kolmantena. Minulle makuuhuone on lähinnä vain huone nukkumista varten. Jos joskus rakentaisin sen oman talon, niin makuuhuoneeseen ei tulisi juuri mitään muuta kuin sänky, säilytystilat vaatteille ja ehkä joku nojatuoli tai sellainen ja sekin lähinnä vain siksi, että sen päälle saisi heittää vaatteet. Mitä olen erilaisissa asunnoissa asunut, niin tähän mennessä kaikissa makuuhuoneissa on aina ollut jotakin muuta huonekalua ja tavaraa. Tämä ylimääräinen "sisustus" on tehnyt sitten huoneista aina jotenkin levottoman oloisen lepäämiseen. Tiedä sitten miten levollista se olisi nukkua sellaisessa yksinkertaisesti kalustetussa huoneessa missä ei olisi mitään häiriötekijöitä.

Mutta parempaa aikaa ja omaa taloa odotellessa jatkan asumista kompromissien keskellä tässä kopissa...

4 kommenttia:

Noomi kirjoitti...

Jos yhtään lohduttaa erilaisuuden tunteeseen tämä, niin minullakin tuo järjestys olisi hieman erilainen, jos omaa torppaa alkaisin rakentamaan. Ehkä tuossa jutussa keittiö ja kylpyhuone on mainittu ensin siksi, että ne ovat käsittääkseni kodissa niitä kaikkein suurimpia investointeja vaativia tiloja. Eli niihin siis menee eniten rahaa suhteessa neliöiden määrään.

Sen jälkeen on sitten helpompaa miettiä, että mihin ne viimeiset roponsa laittaa, kun nuo osiot on vieneet jo leijonan osan budjetista.

Minäkin pidän makuuhuoneista, joissa ei ole liikaa tavaraa. Ylipäätään pidän omassa kodissani suhteellisen yksinkertaisesta ja pelkistetystä tyylistä. Tällä hetkellä makuuhuoneessa on vain vuode, pari valaisinta, yksi lipasto ja muutama taulu seinällä. Yöpöydän virkaa toimittaa helposti siirrettävä jakkara.

Ja jos kämpässämme olisi enemän säilytystilaa, makkarissamme ei välttämättä olisi edes sitä pientä lipastoa.

Vaatesäilytystä ei missään nimessä kannata laittaa makkariin, koska vaatteista tulee paljon pölyä. Erillinen vaatehuone, josta on vaikka ovi makkariin on paljon järkevämpi. Sitten sieltä vaatehuoneesta olisi mieluusti ovi kodinhoitohuoneeseen. Näin vaaterumba ja säilytys toimisi mielestäni aika sujuvasti.

Paitsi että johonkin tuohon väliin pitäisi saada myös kylpyhuone, koska käynti makkarista suoraan kylppäriin helpottaa elämää ainakin siinä vaiheessa kun ikää tulee ihmisille lisää.

Mutta varasto- ja rakentelutila olisi kyllä ehdottoman tervetullutta.

Urpo Turpo kirjoitti...

Niin, ei ole tullut ajateltua tuota asiaa hinnan kannalta, niin voihan se olla niin, että ensin panostetaan keittiöön ja loppu siihen mihin rahat riittää.

Itsekin mietiskelin tuota vaatesäilytystä. Komerot on vähän perseestä, koska niissä hukkaantuu paljon säilytystilaa huonon täyttösuhteen takia. Jonkinlainen vaatehuone laatikostosysteemillä saattaisi ajaa asian.

Noomi kirjoitti...

Walk in closet. Googlaa vaikka noilla:) Yhdistelmä rekkejä ja laatikostoja, sekä hyllyjä.

Joku päivä haluaisin kyllä tuollaisen.

Varsin vaatteiden säilytys rekeissä on helpompaa, koska niistä näkee suoraan mitä on tarjolla. Jos paida jo housut on pinottu hyllyille, saa aina miettiä, että missä välissä mikäkin oli ja pyöritellä muita alta pois jotta pääsee käsiksi siihen, mitä ajatteli.

Toisekseen vaatteet pysyvät siistimpinä roikkuessaan suorana hengareissa kuin taiteltuina hyllyille tai laatikoihin. Niissä voi sitten säilyttää kaikkea muuta.

Urpo Turpo kirjoitti...

Hmmm... Naiselle varmaan tuo rekkitankosysteemi olisi parempi, jos niitä rättejä on paljon, mutta yksin elävälle miehelle riittäisi luultavasti hyvinkin pieni systeemi. Ja jos se olisi vielä sellainen muunneltava, niin aina parempi. Pitääkin laittaa asia mietintämyssyn alle hautumaan, jos vaikka sitten joku päivä se pitäisi kaivella sieltä esille.