24.4.2016

Hiljainen huhtikuu

Jatkuu samassa sarjassa tämäkin kuukausi mitä edelliset. Arki löntystää omalla painollaan eteenpäin ja mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut.

Talojen kaupittelu on taas kiihtynyt talven jälkeen. Tuntuu, että pelkästään nyt huhtikuussa taloja on tullut myyntiin enemmän kuin marras-maaliskuun aikana yhteensä. Ei sen puoleen, vaikka taloja näyttää tulevan myyntiin, niin yllättävän moni kohde ilmestyy uudestaan. Eli on jo ollut viime kesänä myynnissä, hävinnyt syksyllä myynnistä ja tekee nyt taas paluun.

Tässä joukossa näyttää olevan tyypillisesti taloja, jotka
- ovat ihan liian hintavia,
- sijaitsevat huonolla paikalla tai
- vaativat perusteellista remonttia
tai sitten edellisiä yhdistellen.

Nyt kevään aikana olen nähnyt vain kaksi paikkaa, joita katsoin hieman enemmän "sillä silmällä". Hinnat olivat kohdillaan, sijainnit sopivat ja talojen pohjaratkaisut eivät olleet pöllömmät. Ensimmäistä kohdetta olisin voinut uteliaisuudesta käydä katsomassa mutta se ehti hävitä pois markkoinoilta ennen kuin mitään yleistä näyttöä kerkesi olla. Ei tuo loppujen lopuksi jäänyt harmittamaan kovin paljoa, kun tämän paikan tontti oli hölmön mallinen (pitkä ja kapea), niin luultavasti homma olisi lopahtanut siihen minun osalta. Toisessa paikassa taas tontti olisi ollut ihan sopivan iso ja järkevän muotoinen, mutta kun tutkailin karttapaikalta ja ilmakuvista tarkemmin tonttia ja rajoja, niin huomasin, että tontin poikki (reunasta kylläkin) meni tie/kärrypolku toiselle tontille. Eipä sitten oikein sekään innostanut, kun tuollainenkin luultavasti tulisi rajoittamaan tontin käyttöä jossain vaiheessa.

Tällä vauhdilla luultavasti käyn katsomassa ensimmäisen kerran jotakin paikkaa ehkä ensi vuoden puolella ja ehkä jos tuulet puhaltavat oikeasta suunnasta, niin joku ostettava paikka sattuu kohdalle luultavasti viiden vuoden kuluttua.

2 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Täällä on huomattu sama ilmiö: hiljaisen vuodenvaihteen jälkeen tuntuu vilkastuneen ja ilmoituksiin pompsahtelee ns.vanhoja tuttuja. (Mies seuraa edelleen asuntokauppoja, vaikka ollaan kyllä ihan tyytyväisiä tässä. Sillä on vaan liikaa aikaa ja oudot harrastukset.)

Sellaista napakymppiä on kyllä tosi vaikea löytää. Jos löytyy, niin sitten joku vie sen nenän edestä. Vaan olenpa tullut ajatelleeksi sitäkin, että vaikka itsekin lähti asuntokaupoilla sillä mielellä että ostos on sitten pitkäaikainen, niin onhan se elämä vähän sellaista ettei koskaan voi tietää kuinka käy.

Yritän siis sanoa, että voihan sitä asua vaikka viisi vuotta jossain ja muuttaa sitten muualle, jos löytyy joku parempi paikka. Eli jos nyt löytäisit paikan, joka olisi nyt ja oletettavasti ainakin muutamia vuosia parempi kuin nykyinen koti/tilanne/sijainti, eikö kannattaisi harkita muuttamista vakavasti? Onhan se mahdollista, että jostain löytyy se koti, joka täyttää kaikki toiveet. Mutta voisiko sitä etsiessä asua vähemmän täydellisessä paikassa, joka olisi kuitenkin parempi kuin nykyinen? Vai onko mälsää haaskata aikaa ja energiaa asuntoon, jonka kokee kompromissiksi?

(Ihan sekava kommentti, saakohan tästä yhtään kiinni...)

Urpo Turpo kirjoitti...

Kyllähän tuosta kiinni sai. Ei minulla nyt vielä ole hengenhätä pois lähteä tästä nykyisestä asuinpaikasta. Mielellään sitä muuttaisi sellaiseen paikkaan ettei siitä tarvitsisi olla muuttamassa pois muutamien asuinvuosien jälkeen. Yksin asuvalla kun se suurin syy muuttohaluttomuuteen on rahallinen.

Kuvitellaan, että ostan ensin kiinteistön, asun siinä jonkun aikaa mutta sitten löydän paremman, jolloin myyn entisen ja ostan taas uuden. Jos laskeskellaan tästä kaikesta tulevat maksut yhteen (oletetaan, että osto- ja myyntihinnat on aina 200 k€):
- kiinteistövero 4 % x2: 16 k€
- kiinteistönvälittäjän välityspalkkio 4 % x1: 8 k€

Eli kaikkinensa 24 k€ (+ kulut muutoista, lainoista jne). Voihan tuossa ostojen ja myyntien välissä olla jonkun verran aikaa, jolloin ei tarvitse ihan heti kaivella tuollaisia summia. Kyllä nuo summat pistäisi kuitenkin mielellään esim. kodin kunnostamiseen tai vaikka paremman auton hankintaan, kuin antaisi verokarhulle ja välittäjille.

Toisekseen se tuntuisi ihan turhalta energian, vaivan ja ajan haaskaamiselta, jos on remontoinut/laittanut paikat muuton jälkeen mieleisekseen (ei niitä muiden "trendikkäitä" sisustusvinksauksia jaksa katsella kuitenkaan) ja sitten muuttaakin pois.